Spring naar inhoud
  • dienstwoning

In deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

Home Essenhof Geschiedenis

Geschiedenis

Thuredrith AulaDe algemene begraafplaats Essenhof dateert uit 1829. Tot dan toe werden de doden in en om de kerken in de binnenstad begraven, maar dat was niet langer toegestaan. De gemeente kocht een huis, tuin, boomgaard en weiland aan de Dubbeldamseweg en legde er een nieuwe begraafplaats aan, omringd door een gracht. De begraafplaats was bereikbaar via de heulbrug, het huis werd geschikt gemaakt als beheerderswoning.

 

De monumentale Thuredrith Aula, die nu midden op de begraafplaats staat, werd in de jaren dertig gebouwd en in gebruik genomen. Nieuwe grafvelden werden aangelegd, totdat in de tweede helft van de 20e eeuw de begraafplaats zijn huidige oppervlakte kreeg en werd doorgetrokken richting de Nassauweg. Daar is tegenwoordig de hoofdingang.

 

Uitbreidingen

Om de dienstverlening te verbeteren werd eind jaren '80 een geheel nieuw complex gebouwd met daarin een moderne ontvangsthal, aula, koffiekamer en een crematorium. Eind jaren '90 vond een eerste uitbreiding plaats van het hoofdgebouw met een kantoorruimte en een ontvangstkamer voor nabestaanden.

Daarnaast kreeg de begraafplaats mogelijkheden voor de bestemming van de crematie-as, zoals een algemene strooiakker en een urnentuin. Ook werden er aparte grafvelden aangelegd voor Armeniƫrs en moslims en speciale grafkelders gebouwd voor begravingen in een algemeen graf.

 

Begraafplaats Zuidendijk

De begraafplaats aan de Zuidendijk, op Dubbeldam, valt sinds 1968 onder het beheer van Essenhof.

 

Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats aan de Nieuweweg dateert uit 1869 en is eigendom van het Nederlands Israƫlitisch Kerkgenootschap (NIK). Het personeel van Essenhof is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van deze Joodse begraafplaats en levert ondersteuning bij begrafenissen.


Rooms Katholieke begraafplaats

De Rooms Katholieke begraafplaats aan de Reeweg Oost is in beheer bij een particuliere stichting en staat volledig los van de gemeentelijke begraafplaatsen.


                  trost logo

         

               

                      ttt logo

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen