Spring naar inhoud
  • KantoorIn deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

Home Nieuws en agenda Authentieke verhalen over de geschiedenis van Dordt op Essenhof

Authentieke verhalen over de geschiedenis van Dordt op Essenhof

In het verlengde van de Ode aan de Synode en de Passion, sluit Essenhof tijdens het landelijke "weekend van de begraafplaats" graag aan op deze activiteiten door een stukje (christelijke) geschiedenis op Essenhof te delen. De activiteiten van "weekend van de begraafplaats" is zijn op vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei 2019.

Met het thema 'Een plek vol verhalen' sluit het weekend goed aan bij de toekomstvisie van Essenhof. Essenhof wil een plaats in de stad creƫren, waar je kunt herdenken, Dordtse historie leert kennen en gewoon ook even kan zijn met je eigen herinneringen of om even de stilte te vinden.

Het weekend start met een landelijk openingsmoment op vrijdagmiddag 24 mei om 14:30 uur. Per provincie is er een "ambassadeur" die met een bijzonder verhaal het weekend start. Essenhof heeft hoogleraar religiegeschiedenis en Dordtenaar Fred van Lieburg bereid gevonden hier invulling aan te geven; een 'Dordtse' kijk op Essenhof. Zijn lezing is geen link met Essenhof als zodanig of met bepaalde personen/grafzerken, maar laat voorbeelden zien van opschriften op zerken die het typisch Dordtse thema illustreren.

Na afloop van deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om het nieuwste boek van Professor van Lieburg  "Synodestad: Dordrecht 1618-1619" aan te schaffen en te laten signeren. De Dordtse Christelijke boekhandel Present zal ook andere boeken over de Synode, Dordrecht, de Biesbosch en boeken met thema's over rouw en verlies te koop aanbieden.

Op zaterdagmiddag 25 mei om 14:00 uur komt Dordtenaar Hans Berrevoets in de Thuredrith aula een interactieve bijeenkomst begeleiden. Er zullen met belangstellenden verhalen van en over echter Dordtenaren worden gedeeld. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door de band Neverlandjazz. Muziek versterkt en verzacht tegelijkertijd, waardoor verhalen intenser kunnen raken en dieper binnenkomen. Ook zullen teksten van gedichten ten gehore worden gebracht.

Aansluitend zal er, aan de hand van verhalen, een wandeling worden gemaakt langs graven die een mooi en blijvend monument hebben op de begraafplaats. We zien monumenten met namen van "Zonen van Dordrecht", Dordtse predikanten, families, kunstenaars en schrijvers. En daarnaast ook een aanzienlijk aantal inspirerende vrouwen die ook genomineerd zijn als Dochter van Dordrecht!

Deze verhalen zijn opgenomen in een nieuwe wandelbrochure met de naam "een plek vol verhalen", zo kan iedereen die daar op zijn/haar eigen moment behoefte aan heeft, deze wandeling maken.


Thuredrith Aula

Dordt Duurzaam


Gemeente Dordrecht

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen