Spring naar inhoud
  • Kantoor

In deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

4 mei 2022 - Herdenkingsproject Namen en Nummers bij Villa TrösT Dordrecht

Namen en Nummers, het indrukwekkende, jaarlijkse 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee in Amsterdam, krijgt ook dit jaar een vervolg in Dordrecht. 

Namen en Nummers

Namen en Nummers is een vernieuwende vorm van herdenken, waarbij Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog symbolisch worden thuisgebracht.

In Amsterdam vond in 2012 voor de eerste keer deze eigentijdse manier van herdenken plaats op het Kastanjeplein, waarbij de houten naambordjes via rituele stappen geplaatst werden in een plattegrond van de buurt. Het project maakt elk jaar grote indruk en confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis.


Verschillende steden

In verschillende steden in het land sluiten mensen en organisaties zich bij het project aan. Het is de ambitie om uiteindelijk, in de komende jaren, alle 104.000 Holocaust-slachtoffers op deze manier te herdenken. Er is een website NamenEnNummers.nl die aan joodsmonument.nl wordt gekoppeld. Deze website is een digitale gids. Via een ‘maakpagina’ kunnen gevonden verhalen en foto’s gedeeld en geprint worden. 


Houten naambordjes

Villa TrösT verspreidt nu voor het tweede jaar lege houten naambordjes met uitleg. De bordjes kunnen worden opgehaald tussen op zondagen tussen 14.00 en 16.00 uur. Mensen kunnen dan een naam kiezen van een uit Dordrecht gedeporteerde persoon en hem of haar herdenken door het maken van een naambordje. De gemaakte naambordjes krijgen op 4 mei een plek in een lokaal georganiseerde herdenking op het terrein van Villa TrösT.


Datum: 4 mei

Waar: Villa TrösT, Dubbeldamseweg Zuid 183, 3314 JD Dordrecht.

Tijd: 16.00 tot 17.00 uur


Het is de bedoeling dat de mensen het door hen gemaakte houten naambord komen leggen. Alleen het naambordje maken is ook mogelijk. Zie de website voor het laatste nieuws over deze 4 mei-herdenking. 


Nadere informatie over Dordrecht kunt u opvragen bij Anne Goossensen
(Villa TrösT), 06-40777628 ofinfo@villatrost.nl.

Namen en Nummers, het indrukwekkende, jaarlijkse 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee in Amsterdam, krijgt ook dit jaar een vervolg in Dordrecht.

                  trost logo

         

               

                      ttt logo

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen