Spring naar inhoud
  • Kantoor

In deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

Eerste Cemetery Clean-up in Nederland

In de zuidelijke landen van Europa is het een goede gewoonte; op Stille Zaterdag, de zaterdag voor Pasen, gaan hele families naar de begraafplaatsen om daar de graven van hun voorouders schoon te maken en hun overleden familieleden te eren. In Nederland kennen we deze traditie (nog) niet in deze mate. Dit jaar is in samenwerking met Funeral Rockstars op Essenhof op kleine schaal een aanzet gedaan.


Onder de noemer Cemetery Clean-up hebben 8 vrijwilligers zich, met inachtneming van de coronamaatregelen, op Stille Zaterdag ingezet om grafmonumenten op Essenhof schoon te maken. Vanzelfsprekend is er niet voor gekozen om willekeurige monumenten een poetsbeurt te geven. Het is immers aan de rechthebbende van een individueel particulier graf om te beslissen over het onderhoud en schoonmaken van het grafmonument. Er is gekozen voor het schoonmaken van de monumenten op de Erehof.


Cemetery clean up


Erehof

Op deze speciale plek op Essenhof staan bijna 100 monumenten van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen en burgers. De monumenten zijn van een steensoort die relatief snel last heeft van groene aanslag. Gewapend met een sopje van lauw water en hierin opgeloste zachte zeep zijn de vrijwilligers op de Erehof aan de slag gegaan om de aanslag te verwijderen. 

Elkaar ontmoeten

Erg mooi was het dat de vrijwilligers gedurende de ochtend de drie broers Don ontmoetten. De familie Don komt al gedurende tientallen jaren op Stille Zaterdag, vanuit verschillende windstreken, naar het graf van hun ouders en maken het grafmonument schoon. Het gaat hen daarbij niet alleen om het schoonmaken van het graf van hun ouders, maar ook om elkaar te ontmoeten. 

Hoe klein ook, deze eerste Cemetary Clean-up is een waardige start van het voornemen een lenteschoonmaak van graven tot een nieuwe traditie uit te laten groeien.                   trost logo

         

               

                      ttt logo

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen