Spring naar inhoud
  • Kantoor

In deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

Nederlandse vlag wappert 15 augustus bij oorlogsgraven Essenhof en Zuidendijk

Voor de eerste keer zal op zaterdag 15 augustus de Nederlandse vlag wapperen bij de oorlogsgraven op Essenhof en de Dubbeldamse begraafplaats aan de Zuidendijk. Daarmee wordt aandacht besteed aan de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog met de capitulatie van Japan.


Igle Weidenaar is namens de landelijke Oorlogsgravenstichting in Dordrecht de consul voor de oorlogsgraven. Hij werkt ook op Essenhof en begeleidt ook op andere tijdstippen herdenkingen.

Het verbaasde hem, dat er tot nu toe niet bij de oorlogsgraven werd gevlagd op 15 augustus. "Ik vind het een mooi en passend gebaar, zeker nu het 75 jaar geleden is dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog", zegt hij.


Oorlogsgraven

Het is de bedoeling om voortaan jaarlijks bij de oorlogsgraven in Dordrecht ook met het hijsen van de Nederlandse driekleur stil te staan bij de historische betekenis van 15 augustus 1945. Want alhoewel Nederland al op 5 mei 1945 werd bevrijd, was de oorlog voor miljoenen mensen binnen het Koninkrijk der Nederlanden pas voorbij op 15 augustus 1945.


In Dordrecht zijn er in het verleden wel openbare herdenkingen geweest op 15 augustus. Vanwege de coronacrisis is dat dit jaar helaas niet mogelijk.



Bron: Hans Berrevoets, www.dordrecht.net


                  trost logo

         

               

                      ttt logo

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen