Spring naar inhoud
  • KantoorIn deze ultieme stilte


- alle streven voorbij -


zingen de merels


om het hardst

 


(Jan Eijkelboom)

Home Nieuws en agenda Dordrecht en haar Joodse inwoners

Dordrecht en haar Joodse inwoners

Simone van der Klooster

Metahuisje Joodse begraafplaats Dordrecht
Op zondag 12 november 2017 wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Dordrecht. Op verschillende plaatsen in de stad wordt stilgestaan bij de deportatie en moord van een groot deel van de Joodse inwoners - nu 75 jaar geleden.


Om verleden heden en toekomst met elkaar te verbinden organiseert het NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) in samenwerking met de Essenhof een middagprogramma op de begraafplaats.
Dit programma sluit aan bij de bijeenkomst later die dag in de Grote Kerk.


Oude en nieuwe verhalen

Datum: zondag 12 november 2017
Zaal open: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Thuredrith Aula, Nassauweg 200
Sprekers:  Eduard Huisman e.a.


In een levend tableau worden, door de uitwisseling van herinneringen, een aantal Joodse Dordtenaren van toen, weer tot leven geroepen. Bijdrage hieraan wordt geleverd door oud Dordtenaar Doris van Huiden die nauw betrokken was bij de Kehilla (gemeente) van Joods Dordrecht. Het geheel wordt ingeleid door Eduard Huisman, werkzaam bij het NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap).

Na deze bijeenkomst wandelen we (ca. 200 meter) naar de nabijgelegen Joodse begraafplaats aan de Nieuweweg, het laatste stukje zichtbaar Joods erfgoed dat er nog is in Dordrecht. Hier kunt u kennisnemen van enkele gebruiken rond een Joodse begrafenis en rouw zoals dat volgens de traditie gebruikelijk is.

Ook is er aandacht voor de restauratie van deze monumentale begraafplaats (en vele andere Joodse begraafplaatsen in Nederland) door de vrijwilligers van Boete & Verzoening, vertegenwoordigd door Piet Luijten.

De toegang voor dit programma is gratis, maar aanmelden vooraf is verplicht. Reserveren kan via essenhof@dordrecht.nl of tel. 078 – 770 5281.

U kunt tegenover de hoofdingang van Essenhof of in de directe omgeving gratis parkeren. De Thuredrith aula is toegankelijk voor mindervaliden; rolstoelen zijn op aanvraag beschikbaar.


NB: mannen en jongens dienen bij het betreden van de Joodse begraafplaats het hoofd te bedekken.

Dordt Duurzaam


Gemeente Dordrecht

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen