Spring naar inhoud

Cremeren

Het cremeren van een overledene is sinds 1988 mogelijk op Essenhof.

Het crematieproces is vooral technisch van aard en verloopt als volgt: 
Na afloop van de afscheidsbijeenkomst, wordt de kist ingevoerd. Elke overledene wordt individueel verbrand (meerdere personen tegelijk is wettelijk verboden en bedrijfsmatig onmogelijk). Om vanaf het moment van cremeren tot aan de uiteindelijke asbestemming zeker te zijn van de juiste identiteit, wordt een vuurvast identiteitssteentje op de kist gelegd. Dit steentje wordt na afloop van het crematieproces samen met de as geborgen in een cinisafe, waarop het identiteitsnummer en de persoonlijke gegevens van de overledene wordt vermeld.

Asbestemming

Wanneer u ervoor kiest om de overledene te laten cremeren is de bestemming van de as de belangrijkste beslissing die daarop volgt. Maar beslissen hoeft niet meteen. De as wordt tijdelijk geplaatst in de Algemene Nis op Essenhof. Deze ruimte is niet toegankelijk voor publiek.

Enkele weken na de crematie ontvangt u van Essenhof de brochure 'Asbestemmingen Essenhof' met informatie over de verschillende mogelijkheden om de as een bestemming te geven. Daarbij zit ook een keuzeformulier waarop u de gewenste bestemming kunt aangeven. 

Op Essenhof zijn sierurnen te koop, waarin delen van de as kunnen worden geborgen en gedragen. Zo kunnen meerdere nabestaanden beschikken over een blijvend aandenken aan de overledene.

Urnenlocaties

De meeste urnenplaatsen op Essenhof bieden plaats aan twee asbussen; er kunnen dus twee overledenen worden bijgezet. Voor het gebruik van een urnengraf of urnennis betaalt u grafrechten en onderhoudsrechten, maar deze zijn veel lager dan bij een gewoon graf. De ervaring leert dat veel nabestaanden het ook na de crematie erg prettig vinden om toch een ’eigen’ gedenkplek te hebben waar zij regelmatig naar toe kunnen. U heeft bij Essenhof de keuze uit de volgende urnenplaatsen: urnenmuur, urnengraf en urnenkast. Na de uitgiftetermijn biedt Essenhof de mogelijkheid om de rechten te verlengen.

Strooiweide

Verstrooien is een keuze met een definitief karakter.

Op de begraafplaats aan de Nassauweg is een algemene strooiakker. Bij de strooiakker is er gelegenheid om een naamplaatje te plaatsen op de herdenkingszerk. Het is niet toegestaan om persoonlijke gedenkteken of voorwerken bij het strooiveld te plaatsen.

Ook op begraafplaats Zuidendijk is het mogelijk om de as te laten verstrooien door een medewerker van Essenhof. Het verstrooien van de as zal op afspraak plaats vinden. Indien u wenst, kunt u hierbij aanwezig zijn.


Andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden om het as te laten verstrooien zijn verstrooiingen op zee (per schip of vliegtuig). Via het antwoordformulier asbestemmingen kunt u deze keuze maken. Voor vragen kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Administratie en Informatie.