Spring naar inhoud

Over Essenhof

Bij Essenhof werken we met ruim 20 professionele en betrokken mensen. Met oog voor kwaliteit en met inlevingsvermogen voor de nabestaanden zorgen wij ervoor dat iedere uitvaart naar wens verloopt. De medewerkers zorgen voor de ondersteuning in de aula’s, koffiekamers en het crematorium; Administratie en Informatie is verantwoordelijk voor de reserveringen en de grafadministratie van de begraafplaatsen. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar in ons kantoor rechts van de hoofdingang aan de Nassauweg tussen 09.00 en 16.30 uur. 

Geschiedenis

De algemene begraafplaats Essenhof dateert uit 1829. Tot dan toe werden de doden in en om de kerken in de binnenstad begraven, maar dat was niet langer toegestaan. De gemeente kocht een huis, tuin, boomgaard en weiland aan de Dubbeldamseweg en legde er een nieuwe begraafplaats aan, omringd door een gracht. De begraafplaats was bereikbaar via de heulbrug, het huis werd geschikt gemaakt als beheerderswoning.

De monumentale Thuredrith Aula, die nu midden op de begraafplaats staat, werd in de jaren dertig gebouwd en in gebruik genomen. Nieuwe grafvelden werden aangelegd, totdat in de tweede helft van de 20e eeuw de begraafplaats zijn huidige oppervlakte kreeg en werd doorgetrokken richting de Nassauweg. Daar is tegenwoordig de hoofdingang.

Uitbreidingen

Om de dienstverlening te verbeteren werd eind jaren '80 een geheel nieuw complex gebouwd met daarin een moderne ontvangsthal, aula, koffiekamer en een crematorium. Eind jaren '90 vond een eerste uitbreiding plaats van het hoofdgebouw met een kantoorruimte waar de medewerkers van de afdeling Administratie en Informatie zitten. In dit gebouw worden ook de asbestemmingen opgehaald.

Daarnaast kreeg de begraafplaats een algemene strooiakker en een urnentuin. Ook werden er Armeense en Islamitische grafvelden aangelegd. Voor begravingen in een algemeen graf zijn er speciale grafkelders gebouwd.