Spring naar inhoud

Architectuur

In 1938 ontwierp A.J. Argelo, een leerling van de architect Sybold van Ravesteyn de oude Aula, nu de Thuredrith Aula genoemd. Een gebouw dat decennia lang een bijzondere ontmoetingsplek was voor veel Dordtenaren. Na de bouw van het nieuwe Aula annex crematoriumcomplex aan de Nassauweg in 1987, werd de oude Aula gesloten. De inrichting voldeed niet meer aan de eisen van die tijd.

Rijksmonument

In 2003 kreeg het pand door de unieke architectuur en ligging de aanwijzing als Rijksmonument. Na een grondige restauratie is het gebouw hersteld en opnieuw ingericht. Het is nu niet alleen opnieuw het sfeervolle, fysieke hart van de begraafplaats aan de Nassauweg. Het vormt ook een belangrijke aanvulling op de dienstverlening bij uitvaartplechtigheden, naast de andere accommodaties van Essenhof. Sinds maart 2010 zijn er weer afscheids-bijeenkomsten in deze prachtig gerenoveerde Thuredrith Aula.

Het karakteristieke witte ronde hoofdgebouw, waarin de Biesbosch Aula en het crematorium gevestigd zijn, werd eind jaren tachtig ontworpen door EGM architecten. Dit Dordtse bureau tekende ook voor de latere verbouwingen en voor het ontwerp van het publiekskantoor en de toegangspoort in 2012.

Joodse begraafplaats

Op de Joodse begraafplaats bevindt zich het traditionele Metaheerhuisje, dat in 1871 werd gebouwd ten behoeve van de rituele lijkbewassing. Het huisje staat inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst en werd in 2001 volledig gerestaureerd.