Spring naar inhoud

Plaatsing zwerfkei op Essenhof

In 1855 was Dordrecht betrokken bij de stichting van een nederzetting voor veenarbeiders in het Drentse veengebied. Nieuw-Dordrecht werd de naam van die nederzetting. In 1955 (viering 100-jarig bestaan) heeft Dordrecht een kleine muziektempel aan Nieuw-Dordrecht geschonken. Daarop heeft Nieuw-Dordrecht aan Dordt een zwerfkei (hunebed) cadeau gedaan. Die zwerfkei heeft, zoals de oudere Dordtenaren zich vast nog kunnen herinneren, jarenlang een plek gehad naast het oude politiebureau aan de Nassauweg "Van Nieuw-Dordt aan Dordt 1855-1955".

In de loop van de jaren is het politiebureau verplaatst naar een andere plek binnen Dordrecht. Het bordje was verdwenen. De kei stond er maar wat verloren bij. Dordtenaar Lou Baan, die een warme interesse heeft in de hunebedden en in Drenthe, heeft een tijd geleden zich hard gemaakt voor het verplaatsen van de kei naar Begraafplaats Essenhof.
Daar heeft Essenhof graag aan meegewerkt!

Deze ochtend is Lou Baan met enkele genodigden aanwezig geweest bij het ceremoniƫle moment van de plaatsing van de kei naast Thuredrith, de monumentale aula op Essenhof. Later volgt het bijpassende bordje.

RTV Dordt en fotograaf Wim van de Pol van DordrechtNet hebben dit moment vastgelegd, waarna het gezelschap in Thuredrith onder het genot van koffie/thee met iets lekkers erbij, hebben nagepraat over de weg die deze kei heeft afgelegd in al die jaren.

Kei  Plaatsen  Kei staand

Die zwerfkei heeft, zoals de oudere Dordtenaren zich vast nog kunnen herinneren, jarenlang een plek gehad naast het oude politiebureau aan de Nassauweg "Van Nieuw-Dordt aan Dordt 1855-1955".